Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Ook Flevoland wijst plan af voor fusie provincies

Flevoland heeft gisteren het plan voor de fusie met Noord-Holland en Utrecht afgewezen. Gedeputeerde Staten noemen de onderbouwing van het plan „zwak of zelfs feitelijk onjuist”. Utrecht en Noord-Holland hadden het plan van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) al verworpen. Hij wil een fusie op 1 januari 2016.

Volgens Flevoland rekent de minister er ten onrechte op dat de fusie financieel voordelig is. En het is onduidelijk welke taken de ‘Noordvleugelprovincie’ krijgt. Gedeputeerde Marc Witteman (PvdA) zegt dat de minister bovendien „steeds verder afgedreven is” van zijn oorspronkelijke plan om Nederland bestuurlijk te verbouwen. „Hij wilde grotere gemeenten, van boven de honderdduizend inwoners. Aansluitend wilde hij grotere provincies, vijf landsdelen. Maar beide plannen heeft hij laten varen.”

Witteman vindt dat Flevoland, Noord-Holland en Utrecht „anders” worden behandeld dan de andere negen provincies. „Over die provincies zegt Plasterk: ik zal hun keuze om wel of niet te fuseren respecteren. Maar bij ons drie wil hij de fusie kennelijk van bovenaf opleggen.”

Flevoland wil alleen akkoord gaan als de nieuwe provincie meer taken en zeggenschap krijgt. De drie Provinciale Staten moeten zich er nog over buigen. Uiterlijk 16 oktober dienen de drie provincies hun zienswijze bij Binnenlandse Zaken in.

Een woordvoerder van Plasterk zegt te wachten op de zienswijzen van de provincies.