Oad Reizen is failliet, ‘gesprekken gaande over doorstart’

Het hoofdkantoor van reisorganisatie Oad, in het Overijsselse Holten.
Het hoofdkantoor van reisorganisatie Oad, in het Overijsselse Holten. Foto ANP / Vincent Jannink

Oad Reizen, het grootste touringcarbedrijf van Nederland, is failliet. Dat heeft het bedrijf vanmiddag bevestigd op de eigen website, nadat eerder RTV Oost erover berichtte.

Oad in de verklaring:

“Helaas hebben wij vandaag moeten besluiten zelf het faillissement van de Oad Groep aan te vragen. Een verschrikkelijk moeilijke beslissing, maar helaas restte ons geen andere mogelijkheid.”

Volgens de reisorganisatie kunnen er nog wel nieuwe reizen worden geboekt. Aanbetalingen die vanaf vandaag worden gedaan, worden volgens Oad door de curator terugbetaald als de reis door het faillissement niet door kan gaan.

‘Grote impact’ voor wie reis boekte of al weg is

Het bedrijf zegt dat het faillissement een ‘grote impact’ heeft voor iedereen die al een reis heeft geboekt of momenteel op reis is, maar kan nog niet zeggen op welke manier precies. Officieel mag het bedrijf nu niemand meer vervoeren. Voor die mensen wordt samen met de curator en de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) naar een oplossing gezocht.

Directeur Julius ter Haar zei vanmiddag tegenover de NOS dat het ook voor het bedrijf zelf onverwacht kwam:

Gesprekken gaande over doorstart

Volgens Ter Haar wordt er momenteel gepraat over een doorstart. In maart van dit jaar kondigde Oad nog een reorganisatie aan; destijds waren er 1.450 mensen in dienst bij de 170 kantoren. Er werden toen 75 banen geschrapt op het hoofdkantoor. Ook werden 25 vestigingen van dochteronderneming Globe gesloten, waarbij 106 banen verdwenen. Ter Haar zei destijds dat het bedrijf moest ‘transformeren van de oude wereld naar de nieuwe wereld’.

Oad (een afkorting van Overijsselse Autobusdiensten) verzorgt reizen per vliegtuig, bus, auto, trein en boot naar zo’n zestig landen. Ook is het bedrijf reispartner van Ajax, PSV en de KNVB en verzorgt het vervoer bij grote schaatsevenementen.