Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Minder moslims op bedevaartsreis door crisis’

Bedevaartgangers zijn verzameld rond de Kaaba in het midden van de grote moskee, de al-Haram, in Mekka, tijdens de hadj van 2012.
Bedevaartgangers zijn verzameld rond de Kaaba in het midden van de grote moskee, de al-Haram, in Mekka, tijdens de hadj van 2012. Foto EPA / Alaa Badarneh

De verkoop van islamitische bedevaartsreizen loopt door de economische crisis sterk terug. Dat concludeert Trouw uit een rondgang langs islamitische reisbureaus. Het aantal boekingen voor de hadj naar Mekka, dit jaar halverwege volgende maand, is bijna gehalveerd.

De zestien geregistreerde reisbureaus in Nederland krijgen samen jaarlijks vijfduizend visa van Saoedi-Arabië voor de traditionele pelgrimsreis, die moslims volgens hun geloof zeker één keer gemaakt moeten hebben. De prijzen voor een all-inclusive reis variëren van 3.500 tot 5.000 euro.

Sommige reisbureaus blijven met de helft van de verstrekte visa zitten. Voorheen was de verkoop van de reizen geen probleem. Sommige reisbureaus zouden overwegen volgend jaar goedkopere pelgrimages aan te bieden, bijvoorbeeld door minder luxe hotels te boeken op een grotere afstand van de grote moskee in Mekka. (Novum)