Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Leider Al-Shabaab eist aanslag Nairobi op en dreigt met meer

De leider van Al-Shabaab, Ahmed Abdi Godane, heeft vanavond bevestigd dat de militante islamitische beweging achter de aanslag in het winkelcentrum van Nairobi zat. Hij waarschuwt Kenia voor ‘een lange oorlog, bloedvergieten en vernietiging’ als dat land z’n troepen niet terugtrekt uit Somalië.

Dat zegt hij in een audio-boodschap die vanavond op deze aan Al-Shabaab gelieerde site verscheen. Het is de eerste keer dat de aanslag van dit weekend wordt opgeëist door de Al-Shabaab-leider. Er kwamen minstens 72 mensen om het leven bij de aanval, die werd uitgevoerd door tien tot zeventien leden van de beweging.

Volgens Godane was de aanval een vergelding voor de invasie van Somalië door Kenia in oktober 2011, als offensief tegen Al-Shabaab.