Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Kippetjes houden van lang badderen

Afgelopen week heb ik voor het eerst een kip gepekeld. Eerlijk gezegd kon ik me met de beste wil van de wereld niet voorstellen dat een stuk vlees op zou kunnen knappen door het voor gebruik in zout water te leggen. Maar na het zoveelste enthousiaste verhaal over de smaakvolle malsheid die zo’n pekelbad oplevert, wilde ik het wel eens meemaken.

Hoe lang een stuk vlees in bad moet, hangt samen met de grootte. Een kerstkalkoen kun je gerust een etmaal laten dobberen, een kleiner stukje vlees wordt dan echt te zout. Een vriend van me pekelde zijn varkenshazen 9 uur en dat bleek te lang. Bij een tweede poging (vier uur) waren ze legendarisch lekker. Ik koos met dit niet al te forse kippetje voor zeven uur. Dat pakte gelukkig goed uit.

Maak de pekel door in een grote pan het water aan de kook te brengen en zout en suiker erin op te lossen. Voeg ook de laurierbladeren toe, wat takjes tijm, een in plakken gesneden citroen, wat zwarte peperkorrels en een paar gekneusde knoflooktenen. Laat kort koken. Doe de kip er pas in als de pekel helemaal afgekoeld is (ik maakte hem de avond tevoren). Leg een deksel op de pan en zet die buiten. Keer de kip na een paar uur even om.

Spoel na (ongeveer) 7 uur de kip af onder de kraan en dep ’m goed droog. Laat een uur drogen onder folie in de koelkast. Vul de buikholte met een citroen en wat tijm of rozemarijn. Smeer de kip in met olijfolie en bestrooi heel licht met zout en peper. Zet de kip in een hete oven (220 graden). Verlaag na een kwartier de temperatuur naar 175 graden. Deze kip deed er in mijn oven ongeveer 65-70 minuten over om gaar te worden. Laat zeker tien minuten rusten voor u ’m aansnijdt. Qua pekelen ben ik bekeerd: een malser kippetje at ik zelden.