Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kijken: visueel theater met robots, mensen en projecties

Still uit film

Een synthese van de echte en de digitale ruimte, noemen de makers het. Veel beter laat het zich ook niet omschrijven, dit samenspel tussen robots, mensen en projecties. Maar een indrukwekkende korte film is ‘Box’ wel.

Het is bedoeld als live-demonstratie van de mogelijkheden van projection mapping op bewegende ondergronden. Met deze projectietechnologie kunnen objecten, vaak met een aparte vorm, omgebouwd worden als oppervlak waarop dan videoprojecties te zien zijn. Door middel van speciale software kunnen zo twee- en driedimensionale objecten dynamisch getoond worden die onder andere voor optische illusies kunnen zorgen.

De makers zien hun werk als zowel een artistiek statement als een technische demonstratie, een samenvoeging van meerdere technologieën:

“We denken dat deze methodologie enorme potentie heeft om theatrale presentaties radicaal te transformeren en nieuwe vormen van expressie te definiëren.”

Box from Bot & Dolly on Vimeo.