Kibbelend koppel in pretentieloze actiefilm

Ze noemen elkaar gekscherend ‘ebony and ivory’ en brengen nagenoeg de hele film kibbelend door. In de actiekomedie 2 Guns vormen Bobby Trench (Denzel Washington) en Stig Stigman (Mark Wahlberg) een onmogelijk koppel. Natuurlijk maskeert hun gebakkelei hun warme buddy-gevoelens, zoals wel meer keurig voldoet aan genreregels in de derde Amerikaanse film van de IJslandse regisseur Baltasar Kormákur (Contraband). Hij grijpt met het hakketakkende duo terug op de pretentieloze actiefilm uit de jaren tachtig en negentig: denk qua chemie aan Danny Glover en Mel Gibson in de Lethal Weapon-reeks, denk qua geestige dialogen aan Pulp Fiction, denk qua overdonderende explosies aan Tony Scott en dan krijg je iets wat lijkt op 2 Guns.

De plot draait om 40 miljoen dollar die door het duo wordt gestolen, waarna ze iedereen achter zich aankrijgen, van CIA tot Mexicaanse gangsterbaas, met personages die niet diegene zijn voor wie ze zich uitgeven. Dat levert een amusante film op, met goed verzorgde bijrollen: Bill Paxton als corrupte CIA-agent en Edward James Olmos als Mexicaanse drugskartelbaas.

André Waardenburg