Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Karper heeft minder stress als hij eten zoekt

Een karper die zelf mag kiezen wanneer en hoeveel hij eet, groeit vijf keer zo snel als een soortgenoot die op vaste tijden gevoederd wordt, zoals in viskwekerijen meestal gebeurt. En kiezende karpers eten niet méér, schrijven Nijmeegse biologen in Physiology and Behavior (13 september).

De onderzoekers bedachten en bouwden een voederapparaat waarbij karpers (Cyprinus carpio) tegen een plastic bal aan moeten zwemmen om een hendel te bewegen waardoor er wat visvoer in de tank valt. Deze karpers bleken de hele dag door te eten, iets vaker overdag dan ’s nachts. Dat is natuurlijk gedrag voor een karper, zegt dierfysioloog Peter Klaren, die het onderzoek uitvoerde. „Het zijn bodembewoners die voortdurend de bodem afschuieren.” Na drie weken waren deze karpers gemiddeld 20 procent zwaarder geworden.

Karpers in een controlegroep, die evenveel te eten kregen maar louter ’s ochtends om 10 uur, groeiden in diezelfde tijd maar 4 procent. In hun bloed maten de onderzoekers bovendien veel hogere concentraties van het stresshormoon cortisol.

Waarom de gevoederde dieren zo gestresst waren, weten de Nijmeegse biologen niet precies. Misschien kwam het doordat de dieren net 24 uur hadden gevast toen hun bloed werd gemeten, of omdat ze anticipeerden op de naderende voedertijd. „Karpers die geprikkeld worden en op zoek moeten naar hun voer, zitten in ieder geval aantoonbaar beter in hun vel”, concludeert Klaren.

Voor viskwekerijen is het inzicht dat karpers met dezelfde hoeveelheid voer meer kunnen groeien natuurlijk goed nieuws, zegt Klaren. „Viskwekers doen nu vaak maar wat. Ze laten bijvoorbeeld ’s nachts het licht aan, zodat vissen blijven dooreten. Wij laten zien dat het misschien verstandiger is om een dier zijn eigen bioritme te laten volgen en zelfstandig te laten eten.”