Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Kalfwinnende film is voer voor critici

Zien Film

Black Butterflies Nederland 2, 23.00-00.35u.

Vanavond begint het Nederlands Film Festival, traditiegetrouw aanleiding voor de publieke omroep de komende weken veel Nederlandse films uit te zenden. Om te bekrachtigen dat regisseur Paula van der Oest tijdens deze editie Gast van het Jaar is op het festival, trapt de NTR af met Black Butterflies, haar Engelstalige film over de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker (1933-1965). De wispelturige en labiele Jonker, die jong zelfmoord pleegde, wordt gespeeld door Carice van Houten – zij won er twee jaar geleden haar vijfde Gouden Kalf voor.

Jonkers levensverhaal wordt verteld via haar relaties met twee mannen. Met haar vader Abraham Jonker (Rutger Hauer) had ze een gespannen verhouding. Hij verliet haar moeder toen ze nog een baby was en werd later parlementslid voor de conservatieve Nasionale Party. Tot groot ongenoegen van Ingrid steunt hij de Apartheid. Schrijver en minnaar Jack Cope (Liam Cunningham) redt haar in de openingsscène van de verdrinkingsdood. Zoals ook andere scènes, Jonkers aanwezigheid bij het bloedbad van Sharpeville bijvoorbeeld, is dit incident verzonnen. Voer voor critici.

André Waardenburg