Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sociologie

‘Je gevoel is: wat een suffe doos’

Yootha Wong-Loi-Sing (1987), zangeres en actrice, speelt de hoofdrol van Mini-Mini in Hoe duur was de suiker. Ze komt uit Rotterdam en studeerde onlangs af in de sociologie.

„Als personage vond ik Mini-Mini lastig om me mee te identificeren. Je gevoel is toch: wat een suffe doos! Ze cijfert zich weg voor haar meesteres, Sarith, die haar behandelt als een stuk vuil. En dan wordt ze bijvrouw van een plantagehouder. Van sufferd tot sletje, denk je dan: niet echt promotie.

„Maar zij is opgegroeid met het idee dat ze moet dienen, en je kan niet alles zien in termen van onderdrukking. Liefde kan dat overstijgen. En de houding van Mini-Mini is ook macht. De sleutelscène is de laatste ontmoeting met Sarith, die haar net iets vreselijks heeft aangedaan. Dan denk je: nou grijpt ze haar toch bij de keel? Als ze zelfs dan vriendelijk blijft, stort de wereld van Sarith in elkaar.

„Ik komt uit een Surinaams gezin, dus bij ons stond Hoe duur was de suiker in de boekenkast. Maar ik was zelf meer van Paul van Loon. Toen ik op mijn 17de op het gymnasium een werkstuk maakte over de Surinaamse slavernij, ontdekte ik pas dat ik er niks van afwist. Het is geen holocaust, maar je wordt misselijk als je over zo’n akelig en mensonterend systeem leest. Eén scène vond ik heel confronterend: waar ik met muilkorf in een kar wordt gegooid, als een ding.

„Ik hoop dat de film tot een debat over slavernij leidt waar niet iedereen meteen in de slachtofferrol of de verdediging schiet. Waarom zou ik u als boeman zien? Ik ben toch geen slavin?”