Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

ING: optimisme starters huizenmarkt historisch hoog

Foto ANP / Koen Suyk

De stemming op de huizenmarkt is het derde kwartaal verbeterd. Een meerderheid van de starters en de huiseigenaren verwacht dat de bodem van de huizenprijzen in zicht is of al bereikt is. Dat concludeert ING in zijn kwartaalrapport over de woningmarkt.

De woonindex van ING steeg met vier punten tot 106. Een stand boven de honderd duidt erop dat de optimisten in de meerderheid zijn. In het tweede kwartaal kwam de index voor het eerst sinds 2010 boven de honderd uit. ING meet elk kwartaal het vertrouwen in de woningmarkt onder starters en huiseigenaren.

Huiseigenaren verwachten volgens ING dat het aantal verkochte woningen zal toenemen. Ruim de helft van de huiseigenaren vindt het nu een gunstige periode om te kopen. Het aantal starters dat de tijd rijp acht voor een aankoop is daarnaast in het derde kwartaal het hoogst sinds ING in 2006 begon met de metingen.

Meerderheid verwacht dat bodem huizenprijzen in zicht is

Ongeveer de helft van de starters en huiseigenaren verwacht een stabilisatie van de huizenprijsdaling aan het begin van volgend jaar. Een op de vijf starters en veertien procent van de huiseigenaren verwacht zelfs dat de bodem van de daling al is bereikt. Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken bij ING, herkent het geschetste beeld van de ondervraagden:

“Het sentiment van de ondervraagden wordt onderschreven door de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waaruit blijkt dat de daling van de huizenprijzen de afgelopen maanden wat lijkt af te vlakken.”

De verwachting over de huizenprijzen speelt voor een derde van de starters een grote rol. Zij willen met een aankoop wachten tot de bodem is bereikt. Daarnaast is slechts een op de vijf huizenbezitters bereid hun bezit te verkopen als het huis minder waard is dan er bij de aankoop voor betaald is. Noordervliet:

“De eventuele impact van de maatregelen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt, zullen pas in het sentiment van volgend kwartaal duidelijk worden.”