Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hij werd gefotografeerd en toen wilde het internet hem slaan

C. D. Hermelin werd gefotografeerd in het park en was plotseling mikpunt van spot op internet.
C. D. Hermelin werd gefotografeerd in het park en was plotseling mikpunt van spot op internet.

Hij had geen baan en geen geld. Dus ging twintiger C.D. Hermelin in New York in een park zitten met een typemachine en tikte hij stukjes, die hij verkocht aan voorbijgangers. Totdat er een foto van hem op Reddit belandde. Plotseling leek het hele internet hem te haten.

Waarom? Omdat die ene foto genoeg liet zien én verhulde om Hermelin tot mikpunt van spot te maken. Hij zat erbij in vale kleding, met een bril op z’n neus en blote voeten in z’n gympies. Die typemachine maakte het af: dit was een hipster. En daar hadden flink wat mensen op Reddit nogal een hekel aan. De boodschap op het koffertje naast hem, dat hij er zat om verhaaltjes voor voorbijgangers te schrijven, was op de foto niet te zien.

Steeds vaker kwam hij zichzelf daarna tegen, vaak vergezeld van het grappig bedoelde boven- en onderschrift dat de meme, een running gag op internet, kenmerkt. Dat waait wel weer over, dacht Hermelin. Maar toen kwam het artikel van zijn ex-vriendin, Ik ben gedumpt door een meme, er nog overheen.

Hermelins stuk voor The Awl is vlot geschreven, vermakelijk, maar ook schrijnend. Over hoe snel je online aan de schandpaal genageld kan worden…

I saw most people had already decided that I would bring my typewriter to the park because I’m a “fucking hipster.” Someone with the user handle “S2011” summed up the thoughts of the hive mind in 7 words: “Get the fuck out of my city.” Illmatic707 chimed in: “I have never wanted to fist fight someone so badly in my entire life.” Leoatneca replied: Bet 90% of his high school did to. It’s because of these guys that bullying is so hard to stop.

… maar ook over hoe het internet (in de woorden van Hermelin) zowel een goed geheugen als de aandachtsspanne van een goudvis heeft.

Lees het hele verhaal van C. D. Hermelin bij The Awl (3.368 woorden, ongeveer 15 minuten leestijd).