Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Helft van nu geboren babymeisjes wordt 100’

Kinderen van nu hebben grote kans om 100 jaar of ouder te worden, voorspelt het instituut NIDI.
Kinderen van nu hebben grote kans om 100 jaar of ouder te worden, voorspelt het instituut NIDI. Foto ANP / Lex van Lieshout

De gemiddelde levensverwachting in Nederland gaat spectaculair stijgen. De helft van in 2013 geboren meisjes zal honderd jaar of ouder worden, bij de jongens gaat het om één op de drie. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeker Joop de Beer van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI), die hij vandaag in een rapport presenteert.

Vorig jaar bedroeg de gemiddelde levensverwachting in Nederland 83 jaar voor vrouwen en 79 jaar voor mannen. Omdat die levensverwachting ieder jaar verder stijgt, denkt De Beer dat pasgeboren kinderen van nu veel hoger uitkomen; meisjes op een gemiddelde levensduur van 96 jaar en jongens van 92 jaar. In een tweede scenario, waarbij hij ook meeneemt dat de sterfte op hoge leeftijd in de toekomst flink zal dalen, komt De Beer uit op een gemiddelde levensduur van 104 voor vrouwen en 99 van mannen.

Onderzoekers van het CBS vinden de schattingen “aan de hoge kant” maar “niet geheel onmogelijk”. Als de berekeningen kloppen, hebben zij grote gevolgen voor de pensioenleeftijd. Twintigers die nu de arbeidsmarkt betreden moeten er rekening mee houden dat ze pas op hun 72ste, mogelijk hun 76ste met pensioen kunnen. Voor jonge kinderen van nu kan dat nog veel hoger liggen. De Pensioenfederatie denkt dat het nieuwe pensioenstelsel dergelijke demografische schokken kan opvangen.