Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Harde kritiek op top NVM: directie faalt in bedrijfsvoering

Foto ANP / Erik van 't Woud

Het algemeen bestuur en de directie van de NVM, de grootste makelaarsvereniging van Nederland (4.000 leden), hebben harde kritiek gekregen van een aantal regionale afdelingen. Er is te weinig voeling met en inzet voor de leden. Op het hoofdkantoor in Nieuwegein ontbreekt een gevoel van veiligheid. Ook faalt de directie in het aansturen van twee dochterbedrijven van de NVM, huizenwebsite Funda en softwarebedrijf Realworks.

Dat blijkt uit een brandbrief (pdf) van de afdeling Utrecht, waar NRC Handelsblad vandaag over schrijft. De brief werd december vorig jaar behandeld in de Ledenraad en kreeg steun van de Makelaarsvereniging Amsterdam, de grootste NVM-afdeling (500 leden). Ook kwam er bijval van de zogenoemde Noordergroep (Drenthe, Friesland, Groningen) en de afdeling Flevoland.

‘Directie faalt in bedrijfsvoering’

De conclusie dat de directie faalt in de bedrijfsvoering is saillant door de laatste ontwikkelingen bij de NVM. Dochter Realworks (6 miljoen euro omzet), marktleider in makelaarssoftware, stapte deze maand naar Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. De directie van Realworks stelt dat de NVM als grootaandeelhouder de bedrijfsvoering belemmert en de dienstverlening deels wil overnemen. Het conflict is al uitgebroken in 2008, bleek uit onderzoek van deze krant. Realworks heeft de Ondernemingskamer om een onderzoek gevraagd.

Ook de vorige directie van Funda, die onlangs vertrok, kwam de laatste jaren geregeld in conflict met de NVM over de koers en vernieuwingen. VBO, de tweede makelaarsvereniging van Nederland, vindt dat Funda misbruik maakt van haar positie als marktleider. VBO heeft een bodemprocedure tegen Funda aangespannen om een gelijke behandeling voor niet-NVM-makelaars op de site te krijgen.

‘NVM ondergeschikt geraakt aan commerciële succes?’

De afdeling Utrecht werpt de vraag op of de NVM niet ondergeschikt is geraakt aan het commerciële succes van Funda en Realworks. “De wijze van besturen en communiceren met elkaar binnen de NVM is ronduit slecht”, staat verder in de brief. Zogenoemde ‘medewerkertevredenheidsonderzoeken’, die in het bezit zijn van NRC, bevestigen dat NVM-medewerkers kritisch zijn over de bedrijfscultuur.

De voorzitter van de afdeling Utrecht, Jacques de Koning, zegt nog altijd voor “100 procent” achter de brief te staan. Voor verder commentaar verwijst De Koning naar de NVM. De vereniging wil niet inhoudelijk reageren. Woordvoerder Roeland Kimman vindt dat deze krant aan “stemmingmakerij” doet.