In beeld

Golfclubs en paraplu’s: de projectielen van de rellen in Belfast

Het is vijftien jaar geleden dat er een vredesovereenkomst in Noord-Ierland werd gesloten om een einde te maken aan wat de lokale bevolking "The Troubles" noemt. Dertig jaar lang speelde er een sektarisch conflict in het land tussen katholieke nationalisten die aansluiting wilden bij Ierland aan de ene kant en Britse veiligheidstroepen en protestantse loyalisten die bij het Verenigd Koninkrijk wilden blijven. Meer dan 3.500 mensen kwamen om het leven. Het is dan even geleden, maar nog steeds vindt er af en toe een soort geweldsoprisping plaats vanwege diepgewortelde vijandigheid tussen de gemeenschappen. Zo ook tussen december vorig jaar en augustus van dit jaar. Protestantse demonstranten in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast begonnen in december met een actie uit protest tegen het besluit van het stadsbestuur niet het hele jaar meer de Britse vlag te heffen. Politiegenten raakten gewond. In juli was het ook raak, toen protestanten verboden werd een Oranjemars naar aanleiding van Oranjedag te houden. Protestanten vieren op Oranjedag de zege van Willem III op zijn rooms-katholieke schoonvader James II. De al verwachte rellen werden nog groter en weer keerden jongeren zich tegen de politie. Ze gooiden met allerlei projectielen. Een Reutersfotograaf verzamelde gedurende de onlusten het afgelopen jaar enkele van de dingen waarmee ze gooiden en maakte daar deze fotoserie van.
Alle objecten bij elkaar: van een paraplu en een hamer tot een beitel en een golfclub Reuters/ Cathal McNaughton
Een baton Reuters/ Cathal McNaughton
Een snookerbal Reuters/ Cathal McNaughton
Een hamer Reuters/ Cathal McNaughton
De overblijfselen van een benzinebom Reuters/ Cathal McNaughton
Een paraplu Reuters/ Cathal McNaughton
Een gebroken fles drank Reuters/ Cathal McNaughton
Een stuk spiegel Reuters/ Cathal McNaughton
Twee golfclubs Reuters/ Cathal McNaughton
Een stuk steen Reuters/ Cathal McNaughton
Een blik bier Reuters/ Cathal McNaughton
Een afvoerpijp Reuters/ Cathal McNaughton
Een stuk mahoniehout Reuters/ Cathal McNaughton
Een rubberen bal met isolatietape Reuters/ Cathal McNaughton
Een vuurpijl Reuters/ Cathal McNaughton
Een golfbal Reuters/ Cathal McNaughton
Een beitel Reuters/ Cathal McNaughton