Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Gijzeling Nairobi lijkt nu echt ten einde

Nabestaanden treuren.
Nabestaanden treuren. Foto AP

Correspondent Kenia

De gijzelingsactie in het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi lijkt nu echt voorbij, maar de balans van het aantal slachtoffers kan nog niet worden opgemaakt. Drie verdiepingen van het gebouw zijn ingestort en onder het puin liggen nog slachtoffers en daders. President Uhuru Kenyatta zei gisteravond dat 61 gijzelaars, zes militairen en politieagenten en vijf daders zijn omgekomen. Elf gijzelnemers werden gevangengenomen. Onder de dodelijke slachtoffers is ook een Nederlandse vrouw. Aanvankelijk waren er meer dan duizend gijzelaars. Een medewerker van het Rode Kruis meldde gisteren dat nog 51 mensen worden vermist.

Kenyatta zei dat Kenia „een bebloed gezicht” heeft opgelopen, maar hij prees de Kenianen voor hun geld- en bloeddonaties en hun eensgezindheid. Hij kondigde drie dagen van nationale rouw af.

Gistermiddag waren nog geweervuur en explosies bij Westgate te horen, maar kennelijk waren deze het gevolg van de militaire actie om het gebouw te zuiveren van bommen die de daders hadden gelegd. Het gebouw is een labyrint van gangen, winkeltjes en talrijke toiletten, moeilijk terrein voor militairen.

Mama Helen, bewoner van een sloppenwijk in Nairobi, zegt sinds het begin van de gijzeling, zaterdag, niet meer de deur uit te zijn geweest. „Als de politie de rijken in een duur winkelcentrum al niet kan beschermen, hoe moet het dan met ons armen?”

Even verderop zegt een Keniaan, die anoniem wil blijven, juist heel erg tevreden te zijn met de aanslag. „De gijzelhouders zijn goede moslims en ze doen het voor ons geloof.” Hij bekeerde zich twee jaar geleden tot de islam en zegt korte tijd in Somalië te zijn geweest voor training bij Al Shabaab. Majengo is de wijk waar tot twee jaar geleden vrij openlijk jongeren werden geronseld voor de terreurorganisatie.

Landgenoot Anthony haalt zijn schouders op als hij op tv een minister hoort zeggen dat de gijzelhouders uit alle delen van de wereld komen. „Waarom geeft Kenia altijd de schuld aan het buitenland? Hoe komt het dat al die buitenlanders over Kenia’s grondgebied naar Al Shabaab in Somalië konden reizen? Omdat ze politieagenten omkochten, omdat Kenia geen efficiënt veiligheidsapparaat heeft.” Na iedere aanval door Al Shabaab verscherpen privébewakingsdiensten bij de winkelcentra en hotels de fouillering, maar over een paar weken kunnen klanten weer ongehinderd naar binnen gaan.

De meerderheid van de Kenianen is christen of aanhanger van traditionele godsdiensten. Ongeveer eenderde is moslim. De Raad van Keniaanse moslims heeft de aanslag veroordeeld. Sinds het Keniaanse leger twee jaar geleden Zuid-Somalië binnenviel, vonden er kleine aanslagen door Al Shabaab plaats, waarbij tientallen doden vielen.