Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Onduidelijkheid over mogelijke Nederlander onder aanslagplegers Kenia

Keniaanse veiligheidsmensen zoeken dekking buiten het Westgate winkelcentrum nadat er op maandagmorgen opnieuw schoten te horen waren.
Keniaanse veiligheidsmensen zoeken dekking buiten het Westgate winkelcentrum nadat er op maandagmorgen opnieuw schoten te horen waren. Foto AP / Sayyid Azim

Eén van de aanslagplegers van de Westgate Mall, in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, zou een Nederlander zijn. Dat meldt CNN vanmiddag. Anderen trekken dat bericht echter in twijfel.

De Amerikaanse zender schrijft over de aanvallers het volgende:

One of the attackers was Dutch, another British, Kenya State House spokesman Manoah Esipisu told CNN on Wednesday.

‘Bericht met korrel zout nemen’

Onze correspondent in Nairobi, Koert Lindijer, zegt dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken uitzoekt of de man bestaat. Volgens Lindijer moet het bericht met een enorme korrel zout worden genomen:

“In de afgelopen periode hebben diverse armen van de Keniaanse regering bepaalde berichten naar buiten gebracht, die achteraf onjuist bleken te zijn. Het is dan ook zeer de vraag of dit bericht wel klopt.”

Terroristische aanslag in luxe winkelcentrum Nairobi

Het luxueuze winkelcentrum in Nairobi werd afgelopen zaterdag rond het middaguur bestormd door een groep van tien tot zeventien terroristen. Ze schoten om zich heen en gooiden met granaten, waarna een vuurgevecht met de politie ontstond. Er werden ook winkelcentrumbezoekers gegijzeld, wat tot gisteren aanhield. Er kwamen minstens 61 winkelcentrumbezoekers, 5 agenten en 5 terroristen om het leven bij de aanval.

De aanslag werd opgeëist door Al-Shabaab, een Somalische militanten beweging. Het zou een vergelding zijn voor de invasie in Zuid-Somalië door Kenia, twee jaar geleden.