Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Beeldende kunst

Een gids op je smartphone

Doen // App ARTours Met een app door het Stedelijk museum

Het Stedelijk Museum in Amsterdam – „een veel te groot uitgevallen stuk sanitair” – binnenstappen om te genieten van klassieke moderne kunst is als „luisteren naar een man in een clownspak die Bach speelt.” The New York Times spaarde vorig jaar het museum niet in een venijnige recensie. De ARTours app moet het bezoek aan het Stedelijk een stuk aangenamer maken. Verschillende audiotours vertellen bezoekers over de geschiedenis van het museum en over de bijzondere kunstwerken en collecties die het Stedelijk in huis heeft. Daarnaast neemt kunsthistoricus en hoogleraar Design Cultures Timo de Rijk gebruikers mee door de straten en geschiedenis van Amsterdam. De AR in de naam van de app slaat op ‘Augmented Reality’, maar verwacht daar niet te veel van. De app biedt eenvoudig, maar fraai beeld en geluid bij wat je ziet in het museum.