Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Dodental aardbeving Pakistan opgelopen tot 327

Overlevenden lopen tussen het puin in het stadje Awaran
Overlevenden lopen tussen het puin in het stadje Awaran Foto Reuters/ Sallah Jan

De krachtige aardbeving die gisteren een arme en afgelegen regio van Pakistan trof, heeft tot nu toe aan ten minste 327 mensen het leven gekost. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van lokale autoriteiten.

De aardbeving met een kracht van 7.7 vond plaats vlak bij het stadje Awaran in de provincie Beloetsjistan. Ze verwoestte hele dorpen en werd ook in buurlanden India en Iran gevoeld. Volgens de autoriteiten bestaat de vrees dat het dodental nog verder zal oplopen.

Tekort aan medische hulp

Reddingswerkers proberen het afgelegen gebied te bereiken. Volgens een hooggeplaatste functionaris van de provincie is er een groot tekort aan medische hulp. Er is volgens hem geen plek om de gewonden te behandelen. De zwaargewonden worden nu met een helikopter overgeplaatst naar Karachi en anderen naar aangrenzende districten.

Zo’n negentig procent van de huizen in het gebied is verwoest. Er wonen naar schatting 61.000 mensen in het gebied van het epicentrum.

Regio geplaagd door geweld

Beloetsjistan is de grootste, dunst bevolkte en armste regio van Pakistan. De provincie wordt geplaagd door geweld tegen de shi’itische minderheid en strijd tussen separatistische rebellen van het vrijheidsleger in Beloetsjistan en regeringstroepen, schrijft AFP.


Grotere kaart weergeven