Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wetenschap

De vrouwen van Charles Darwin

Charles Darwin onderschreef in zijn officiële geschriften het Victoriaanse beeld dat vrouwen meer in de wieg gelegd waren voor schoonheid en verzorgend werk. Maar hij correspondeerde met zo’n 150 vrouwen, veelal over wetenschappelijke onderwerpen. In die brieven geen spoor van Victoriaanse neerbuigendheid. Dat blijkt uit het Darwin Correspondence Project in Darwin’s Women, een mooie documentaire van 20 minuten van Cambridge University over Darwins briefwisselingen met vrouwen. 7.500 brieven van Darwin zijn al te lezen op de website van het project, darwinproject.ac.uk.

Presentator Conan O’Brien zit tegenwoordig op het obscure kabelkanaal TBS, maar zet al zijn uitzendingen online. Sommige rubrieken zijn webseries op zichzelf, zoals het leuke Clueless Gamer waarin hij met frisse tegenzin games recenseert met zijn wel deskundige collega Aaron Bleyaert. Zoals de vorige week gelanceerde succesgame Grand Theft Auto 5: O’Brien kan geen honderd meter rechtuit rijden, maar is gecharmeerd van de vuistgevechten, lapdances en raketwerpers.

Twee pas verschenen korte animatiefilms uit zeer verschillende bronnen vormen bijna een tweeling. Red, uit de Vancouver Film School, biedt een alternatief Roodkapjeverhaal: meisje lust wolf rauw. In Carn van de Franse animator Jeff Le Bars wordt een jochie, verdwaald in een sneeuwstorm, gered door een stervende wolf.

Herbert Blankesteijn