Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

De Jong en Van der Wiel na lange tijd weer in voorselectie Oranje

De Jong en Van der Wiel, hier nog 'zekerheidjes', in 2011 op een training.
De Jong en Van der Wiel, hier nog 'zekerheidjes', in 2011 op een training. Foto ANP/ Robert Vos

Nigel de Jong en Gregory van der Wiel keren mogelijk terug bij Oranje. De spelers van respectievelijk AC Milan en Paris Saint-Germain zijn opgenomen in de voorselectie voor de WK-kwalificatieduels tegen Hongarije en Turkije. De Jong en Van der Wiel werden lange tijd over het hoofd gezien door bondscoach Louis van Gaal, die ook voor Wesley Sneijder een plek inruimde in de 25-koppige groep.

De Jong speelde in november tegen Duitsland zijn laatste interland. De middenvelder stond daarna lange tijd aan de kant met een achillespeesblessure. Inmiddels is De Jong weer basisspeler bij AC Milan, waarmee hij PSV versloeg in de play-offronde van de Champions League en volgende week tegen Ajax aantreedt in de groepsfase.

Van der Wiel raakte na transfer buiten beeld

Van der Wiel raakte buiten beeld na zijn overstap naar PSG vorig jaar zomer. De rechtsback kwam een aantal maanden eerder op het desastreus verlopen EK voor het laatst uit voor Oranje. Hij had toen in alle groepsduels een basisplaats. Dit seizoen mocht de rechtsback voor PSG al vijfmaal vanaf het vertrek beginnen.

Ook Sneijder zit in de voorselectie. De middenvelder van Galatasaray behoorde daar de vorige interlands niet toe. Door blessures van concurrenten werd Sneijder begin deze maand op de valreep toch nog geselecteerd en kreeg hij zowel tegen Estland als Andorra een basisplaats. Eerder miste Sneijder wel de oefeninterland tegen Portugal.

Vermeer er niet meer bij

Opvallende afwezige in de voorselectie is doelman Kenneth Vermeer, die de afgelopen weken in mindere vorm verkeerde bij Ajax.
Bondscoach Louis van Gaal maakt volgende week vrijdag zijn definitieve selectie bekend. Oranje speelt een week later thuis tegen Hongarije en sluit vier dagen later de kwalificatiereeks af met een uitduel bij Turkije. Het Nederlands elftal is reeds geplaatst voor het WK volgende zomer in Brazilië.

De volledige selectie:

Keepers: Tim Krul (Newcastle United), Michel Vorm (Swansea City) en Jeroen Zoet (PSV)
Verdedigers: Paul Verhaegh (FC Augsburg), Daryl Janmaat (Feyenoord), Stefan de Vrij (Feyenoord), Ron Vlaar (Aston Villa), Jeffrey Bruma (PSV), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Jetro Willems (PSV), Daley Blind (Ajax) en Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain)
Middenvelders: Jonathan de Guzman (Swansea City), Jordy Clasie (Feyenoord), Kevin Strootman (AS Roma), Stijn Schaars (PSV), Rafael van der Vaart (HSV), Nigel de Jong (AC Milan) en Wesley Sneijder (Galatasaray)
Aanvallers: Dirk Kuyt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (Dynamo Kiev), Robin van Persie (Manchester United), Ricky van Wolfswinkel (Norwich City), Arjen Robben (Bayern München) en Ruben Schaken (Feyenoord).

(Novum)