Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Collecte KWF brengt na ophef 15 procent minder op

Een vrijwilligster gaat langs de deuren met een collectebus.
Een vrijwilligster gaat langs de deuren met een collectebus. Foto ANP / Roos Koole

De collecte van KWF Kankerbestrijding heeft dit jaar bijna 6,3 miljoen euro opgebracht, 15 procent minder dan vorig jaar. Dat zegt een woordvoerder van het fonds vandaag tegen persbureau Novum. Vorig jaar bracht de collecte nog 7,4 miljoen euro op. De opbrengst lag toen al 3,7 procent lager dan in 2011.

Andere fondsen kampen door de economische crisis, een terugloop van het aantal collectanten en het feit dat minder mensen kleingeld in huis hebben ook met een terugloop, maar die ligt volgens KWF rond de acht procent. Dat de daling bij KWF groter is, zou komen door de ophef rond de stichting Inspire2Live.

Daling was verwacht na ophef Inspire2Live

Voor aanvang van de collecte, gehouden van 2 tot en met 7 september, hield het fonds er al rekening mee dat de collectanten kritische vragen zouden krijgen vanwege ophef die kort daarvoor was ontstaan rond de kankerstichting Inspire2Live, waar KWF geld aan had toegezegd.

Slechts een klein deel van het geld dat Inspire2Live in de afgelopen jaren inzamelde werd uitgegeven aan onderzoek. Bij de oprichting kreeg de stichting 5 miljoen euro voor onderzoek naar de bestrijding van kanker. Tot dan toe ging slechts 200.000 euro naar dit onderzoek. Een van de oprichters, Coen van Veenendaal, kwam bovendien in opspraak omdat hij via zijn eigen bv 160 duizend euro zou hebben geïnd.

KWF had drie miljoen euro aan Inspire2Live toegezegd, maar zag daarvan af toen het bestuur van de stichting opstapte. Inspire2Live was ook verbonden met de stichting Alpe d’Huzes, die jaarlijks een wielerwedstrijd in de Franse Alpen organiseert om geld op te halen voor kankeronderzoek. Ruim 1,6 miljoen euro was al overgemaakt. Het restant moest nog worden betaald, maar zal nu in kas gehouden worden. KWF gaf ook aan de 1,6 miljoen euro terug te willen vorderen van Inspire2Live.

Na collecte volgde ophef over uitgaven KWF

Na de collecte schreef NRC Handelsblad dat ook KWF zelf niet tachtig procent van zijn inkomsten aan wetenschappelijk onderzoek besteedt, zoals het zelf beweert. Vorig jaar besteedde het fonds minder dan de helft van zijn inkomsten aan wetenschappelijk onderzoek, en een steeds groter deel van de ‘onderzoekskosten’ gaat naar eigen kantoor- en campagnekosten.

KWF verdedigde zich met de stelling dat het wel tachtig procent van de uitgaven aan onderzoek besteedt, maar dat het om een “definitiekwestie” en een “richtlijn” ging. Na de berichtgeving paste het fonds teksten op zijn website wel aan.

De berichtgeving was voor het Centraal Bureau Fondsenwerving aanleiding om met KWF Kankerbestrijding in overleg te gaan. Daarin vroeg het bureau het fonds duidelijk aan te geven wat de verhouding is tussen de inkomsten van het fonds en welke bedragen worden uitgegeven aan wetenschappelijk onderzoek.