Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Californië gaat paparazzi zwaarder straffen

Californië gaat paparazzi die kinderen van bekende mensen lastigvallen zwaarder straffen. De gouverneur van de Amerikaanse staat heeft hiervoor gisteren nieuwe wetgeving getekend.

De wet moet onder meer persfotografen aanpakken die foto’s en video-opnamen maken van kinderen zonder toestemming van de ouders en op een intimiderende manier.

Beroemdheden onder wie de Amerikaanse actrices Halle Berry en Jennifer Garner hebben sterk aangedrongen op strengere wetgeving. Berry getuigde onlangs voor een hoorcommissie dat haar dochter wordt geïntimideerd door fotografen die hen dagelijks volgen en hen vaak toeschreeuwen.

De maatregel moet ook meer bescherming bieden aan kinderen van politieagenten, rechters en anderen die last hebben van ongewenste aandacht door de bezigheden van hun ouders.

De wet, die in januari 2014 van kracht wordt, kent een maximale gevangenisstraf van een jaar en een boete van hoogstens 10.000 dollar.

Nieuwsorganisaties, waaronder de California Newspaper Publishers Association, zijn fel tegen de strengere maatregelen. Volgens de media is de nieuwe wet veel te breed gedefinieerd. Bovendien zou het de gewone nieuwsgaring kunnen hinderen. Californische politici reageerden daarop door te stellen dat de wet het maken van foto’s en filmpjes niet verbiedt, maar de makers alleen maar aanspreekt op hun gedrag. (AP)