Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Interim-baas Nokia ‘vergat’ 14,6 miljoen euro in verdediging betwiste bonus

Hij had nog zo gehoopt de ophef over de bonus van 18,8 miljoen euro voor ex-topman Stephen Elop met zijn uitspraak te temperen. In plaats daarvan gooide interim-manager Risto Siilasmaa van Nokia gisteren olie op het vuur.

Siilasmaa zei eerder dat het contract waarop de bonus van Elop is gebaseerd niet verschilt van dat van diens voorganger, Olli-Pekka Kallasvuo. Met andere woorden: de Finse volkswoede over de bonus was overtrokken.

Gisteren moest hij daarop terugkomen. In de Finse krant Helsingin Sanomat erkende hij dat de vergelijking niet opgaat. Siilasmaa vergat een bedrag van 14,6 miljoen euro aan aandelenopties – verreweg het grootste deel van de bonus die Elop opstrijkt. Zijn Finse voorganger verzilverde vrijwel geen aandelen Nokia bij diens vertrek. Kallasvuo weet het grote verschil in beloning aan een „een ongelukkige fout” bij het opstellen van het contract van Elop.

Finland ontstak in woede, nadat bekend werd dat de Canadees, die drie jaar geleden overstapte van Microsoft naar Nokia, het telefoonconcern nu dreigt te verlaten met 18,8 miljoen euro. Onder leiding van Elop verloor Nokia zijn dominante positie op de wereldmarkt voor mobiele telefoons. Deze maand werd bekend dat de telefoontak, het belangrijkste onderdeel van Nokia, wordt verkocht aan Microsoft. Elop zal na de overname terugkeren naar zijn vroegere werkgever. Dat voedt vermoedens van een vooropgezet plan.

Elop werd drie jaar geleden door Nokia aangetrokken om het conern te leiden. Hij was de eerste niet-Finse bestuursvoorzitter van het 148 jaar oude concern. Het lukte hem niet om de teloorgang van Finlands paradepaard te stuiten.

Beloningen als die voor Elop zijn ongebruikelijk in Finland. De Finse premier Jyrki Katainen en minister van Financiën Jutta Urpilainen hebben hun ongenoegen geuit over de bonus van Elop. De bonus maakt deel uit van de deal over de overname die nog aan aandeelhouders moet worden voorgelegd.