Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Bemanning Arctic Sunrise gearresteerd

De ijsbreker Arctic Sunrise van Greenpeace op archiefbeeld in de Barentszee.
De ijsbreker Arctic Sunrise van Greenpeace op archiefbeeld in de Barentszee. Foto ANP-EPA / Will Rose

De bemanning van het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise is gearresteerd en beschuldigd van piraterij. Dat meldt Greenpeace aan persbureau AFP. Volgens Greenpeace-activiste Evgenia Beliakova is de bemanning vervolgens over diverse detentiecentra verspreid.

Update 11:32 uur: Poetin reageert op arrestaties in speech op forum
Onze correspondent Thalia Verkade is aanwezig op een forum in de Siberische stad Salechard, over milieuveiligheid in het noordpoolgebied, waar de Russische president Poetin zojuist sprak. Thalia Verkade:

Volgens Poetin is het “volstrekt duidelijk dat [de activisten] de internationale wet hebben overtreden.”
Poetin zei: “Het zijn natuurlijk geen piraten, maar ze hebben wel formeel geprobeerd het platform te bezetten. En onze kustwacht en beveiligers wist niet wie probeert het platform te bezetten. Na de gebeurtenissen in Kenia is immers alles mogelijk.” Poetin lijkt hiermee te doelen op de gijzeling in het winkelcentrum in Nairobi. Dat gebeurde echter pas nadat het schip van Greenpeace werd geënterd.

Update 10:53 - Poetin: activisten geen piraten, wel geprobeerd platform Gazprom te bezetten
Volgens persbureau Reuters heeft president Poetin gezegd dat de activisten geen piraten zijn.

De Nederlandse consulair medewerker Martin Groenstege was een van de diplomaten die gisteren op de Arctic Sunrise met opvarenden hebben gesproken, Groenstege tegenover NRC-correspondent Thalia Verkade:

„Iedereen sprak met de vertegenwoordiging van zijn eigen land. Ik dus met de Nederlanders”, zegt hij in een telefoongesprek. „Ze waren er naar omstandigheden goed aan toe. De scheepskok mocht gewoon voor de groep blijven koken. [...] Gisteravond zijn de activisten naar het kantoor van de recherchedienst SK in Moermansk overgebracht. Daarna zijn ze in twee bussen weggevoerd. We weten op dit moment niet waar ze zitten.”

De diplomaten verwachten dat de activisten vrijdagavond vrijkomen.

Russische autoriteiten bevestigen aanhoudingen

De Russische autoriteiten hebben in een verklaring bevestigd 30 leden van de Arctic Sunrise te hebben aangehouden. Drie Russische bemanningsleden zouden al zijn ondervraagd. Buitenlandse leden van de bemanning zullen worden verhoord als er een tolk aanwezig is.

Rusland liet dinsdag weten een onderzoek te openen naar de bemanning vanwege ‘piraterij’, waar in Rusland tot 15 jaar cel voor kan worden gegeven.

Russen enterden schip na ‘agressieve en provocatieve acties’

De Arctic Sunrise werd vorige week donderdag geënterd door de Russische autoriteiten. Zij beschuldigden de activisten van ‘agressieve en provocatieve’ acties in de Barentszee. Greenpeace had de dag daarvoor twee actievoerders aan het boorplatform Prirazlomnaja van het Russische Gazprom vastgemaakt. De kustwacht had toen al waarschuwingsschoten afgevuurd en de twee actievoerders opgepakt.

De Arctic Sunrise vaart onder de Nederlandse vlag.