Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

America’s Cup Zeilwonder van San Francisco nadert climax

De strijd om de America’s Cup krijgt een zinderend slot. Titelverdediger Oracle won gisteravond op eigen zeilwater beide races en bracht de tussenstand tegen Nieuw-Zeeland weer in evenwicht: 8-8.

In de baai van San Francisco, bijna onder de Golden Gate Bridge, waar tienduizenden zeilfans langs de kade staan, valt vanavond de beslissing in de negentiende race. Wie wint de Auld Mug, ’s werelds oudste sporttrofee uit 1851? Titelhouder Oracle, met het Nederlandse bemanningslid Simeon Tienpont, of uitdager Nieuw-Zeeland: de zeilnatie die na 2000 geen America’s Cup meer won?

‘Oracle is a miracle’, luidt de veelvoorkomende krantenkop afgelopen week. Wie had gedacht dat de Amerikaanse supercatamaran een 8-1 achterstand ongedaan zou maken? Eén ritzege was Nieuw-Zeeland al die tijd verwijderd van de eindoverwinning. Door zeven opeenvolgende zeges blijven de Amerikanen in de race.

En dat na een reglementaire 2-0 achterstand bij aanvang. Het Nederlandse bemanningslid Dirk de Ridder werd gestraft voor vals spel, lees: heimelijk aan boord brengen van extra ballast. De Ridder, die ontkent, kan vanavond langs de kant of thuis voor de buis toezien hoe zijn team een nooit vertoonde inhaalrace verzilvert.