Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ambassade adviseert Nederlanders in Soedan binnen te blijven

Demonstranten verbranden autobanden in Kadro, zo’n 24 kilometer ten noorden van de hoofdstad Khartoem. Soedanezen zijn boos omdat brandstofsubsidies zijn afgeschaft.
Demonstranten verbranden autobanden in Kadro, zo’n 24 kilometer ten noorden van de hoofdstad Khartoem. Soedanezen zijn boos omdat brandstofsubsidies zijn afgeschaft. Foto AP / Abd Raouf

Vanwege de aanhoudende onrust in Soedan heeft de Nederlandse ambassade Nederlanders aangeraden zo veel mogelijk binnen te blijven. Aanleiding zijn de gewelddadige demonstraties vanwege het opheffen van brandstofsubsidies.

In de hoofdstad Khartoem wonen ongeveer tweehonderd Nederlanders, in de rest van het land nog eens veertig. Ze worden door de ambassade per sms op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen.

Bij de protesten werd vandaag door Soedanese veiligheidstroepen traangas ingezet om betogers uiteen te drijven. De demonstranten staken een politiebureau in Khartoem in brand. De rellen hebben de afgelopen dagen aan zeker twee mensen het leven gekost. Volgens bronnen bij ziekenhuizen zijn er zelfs vandaag alleen al zes demonstranten omgekomen, schrijft Reuters.

Vandaag was het internet in vrijwel het hele land afgesloten, meldt persbureau AP. Onduidelijk is of de overheid daarvoor gekozen heeft, of dat een ernstige technische storing toevallig samenvalt met de onrust van de afgelopen dagen.