Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

‘Akkoord VN-Veiligheidsraad over basis voor een Syrië-resolutie’

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad zijn het vanavond eens geworden over de basis van een resolutie die ertoe moet leiden dat Syrië afstand doet van zijn chemische wapens.

Dat meldt persbureau Reuters op gezag van twee anonieme diplomaten. De ministers van Buitenlandse Zaken van de vijf landen (de VS, Groot-Britannië, Frankrijk, Rusland en China) spraken vandaag met secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon. Ze hopen volgens de bronnen snel een eerste versie van de resolutie voor te kunnen leggen aan de volledige Veiligheidsraad.

De vervangend minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, Gennady Gatilov, zei tegen AP dat de resolutie waarschijnlijk over twee dagen voorgelegd kan worden. Volgens Gatilov houdt de resolutie de optie van militair ingrijpen open, maar kan er niet automatisch op worden overgegaan. Dat betekent dat als Syrië zich niet aan de afspraken houdt, aanvallen alleen met een nieuwe resolutie kan.

Gesprekken na diplomatieke coup van Rusland

Enkele weken geleden leek een Amerikaanse aanval op Damascus nog ophanden, totdat minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zich liet ontvallen dat Syrië eronderuit zou kunnen komen door alle chemische wapens op te geven. Rusland anticipeerde daar onmiddellijk op door het als een serieus voorstel op te vatten. Kort daarna ging ook Syrië daarin mee. Zo bleef een aanval uit en gingen de partijen om de tafel om een resolutie op te stellen die ertoe moet leiden dat het Syrische gifgasarsenaal onder internationale controle wordt gesteld en wordt vernietigd.

De ministers van de vijf landen komen aanstaande vrijdag ook samen, dan om te praten over een eventuele vredesconferentie over Syrië, in Genève.