Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Darwins vrouwen

Charles Darwin discussieerde met vrouwen als gelijken en sommige vroeg hij zelfs om raad. Dit ondanks de Victoriaanse neerbuigendheid tegen vrouwen die uit zijn officiële geschriften wel opstijgt. Darwin correspondeerde met zo’n 150 dames, veelal over wetenschappelijke onderwerpen.

Dat vertelt dr. Philippa Hardman van het Darwin Correspondence Project in Darwin’s Women, een mooie documentaire film van 20 minuten van Cambridge University over Darwins briefwisselingen met vrouwen. Het is een verzorgd werkstuk, met veel in elkaar overvloeiende foto’s, schrijvende handen, en loopjes door bibliotheken van dr. Hardman. 7500 brieven van Darwin (niet alleen aan vrouwen) zijn al te lezen op de website van het project.