Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

22 nieuwe verdachten voor treinramp Spanje

Een luchtfoto van het treinongeluk van 25 juli bij Santiago de Compostela.
Een luchtfoto van het treinongeluk van 25 juli bij Santiago de Compostela. Foto EPA / Aeromedia

Het onderzoek naar de verongelukte hogesnelheidstrein bij het Spaanse Santiago de Compostela eerder dit jaar heeft 22 nieuwe verdachten opgeleverd. Dat heeft de onderzoeksrechter in de zaak vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Het gaat om medewerkers van de Spaanse spoorbeheerder Adif.

In een verklaring schrijft de rechtbank dat onderzoeksrechter Luis Alaez medewerkers van Adif, onder wie de huidige directeur en twee ex-directeuren van het bedrijf, heeft opgeroepen voor verhoor. Naast de directeuren zijn ook directieleden en managers die verantwoordelijk waren voor de plek waar het ongeluk plaatshad opgeroepen voor verhoor. De hoorzittingen vinden plaats in de periode van 9 oktober tot 11 december. Het is aan de rechter om vast te stellen of het gedeelte van het spoor waar de trein uit de rails liep veilig was.

De machinist die de trein bestuurde, heeft eerder al toegegeven dat hij te hard reed. Hij is voorlopig aangeklaagd voor dood door schuld. Eerder werd al duidelijk dat hij niet de enige verdachte zou blijven. Alaez wilde ook de verantwoordelijken bij de spoorbeheerder als verdachte horen.

Bij het ongeluk in juli van dit jaar kwamen 79 mensen om het leven. De hogesnelheidstrein liep in een gevaarlijk scherpe bocht vlak voor Santiago de Compostela met 195 kilometer per uur van de rails, waar hoogsten 80 mocht worden gereden, en sloeg tegen de muur die het spoor omzoomde.