Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

2.073,41 euro is bezig aan een erg lange reis

Problemen met bedrijven en overheidsdiensten? Help@nrc.nl gaat elke woensdag op zoek naar antwoorden

Wie: Harry van Trotsenburg

De kwestie: Vergoeding die niet aankomt

Foto ANP

Harry van Trotsenburg uit Zaandijk krijgt op 29 maart van dit jaar goed nieuws van SNS Reaal. Hij heeft recht op 2.073,41 euro, want SNS Reaal heeft hem voor zijn beleggingsverzekering te hoge kosten berekend – woekerpolis, heet zoiets ook wel.

Van Trotsenburg, wiens beleggingsverzekering in 2011 is omgezet in een lijfrentepolis bij Centraal Beheer Achmea, vult een formulier in met daarop ook het nummer van de rekening waarop hij het geld wil krijgen. Omdat daar bijna een maand later nog niks op gestort is, belt hij met SNS Reaal. Hem wordt beloofd dat het geld er half mei zal zijn. Maar half juni komt, en half juli, en half augustus. Begin september krijgt hij eindelijk bericht: het geld is op 4 juli gestort maar, excuses, op een verkeerde tussenrekening van Achmea.

Van Trotsenburg is er helemaal klaar mee en stuurt op 6 september een brief, waarin hij dreigt met juridische stappen als hij het geld voor 16 september niet binnen heeft. Dat helpt: twee uur later krijgt hij een e-mail van SNS Reaal. „Wat vervelend dat de doorstorting nog steeds niet gelukt is”, schrijft de medewerker met gevoel voor understatement. Het goede nieuws is dat de afdeling Compensatie is gevraagd „de terugstorting op te sporen en alsnog naar de juiste rekening uit te betalen.” Oh nee, toch niet: op 11 september laat SNS Reaal weten dat het „helaas niet mogelijk is” om het bedrag te storten, omdat „wij het bedrag nog niet retour hebben ontvangen”.

Op 19 september meldt SNS Reaal in een e-mail dan toch dat het bedrag op 16 september is gestort. Inderdaad, er is volgens Van Trotsenburg iets overgemaakt. De rente die hij door alle vertraging is misgelopen. Welgeteld 29,31 euro.

SNS Reaal kon niet tijdig voor de deadline van deze rubriek reageren op vragen over de lange weg van het geld van Harry van Trotsenburg. Misschien kunnen we binnenkort melden dat het is gearriveerd.

Simone van Driel