Voormalig Statenlid VVD krijgt 22 maanden cel voor fraude

Voormalig VVD-Statenlid Berthold Ziengs moet 22 maanden de cel in voor fraude en witwassen.
Voormalig VVD-Statenlid Berthold Ziengs moet 22 maanden de cel in voor fraude en witwassen. Foto ANP / Bas Czerwinski

Voormalig VVD-Statenlid Berthold Ziengs moet 22 maanden de cel in voor fraude en witwassen. De rechtbank in Assen legde vandaag twee maanden celstraf boven op de eis die het OM twee weken geleden uitsprak, zo meldt persbureau Novum.

Ziengs werd vervolgd voor belastingfraude. Hij heeft de fiscus volgens de rechtbank voor ruim zes ton getild. Als directeur en enig aandeelhouder van zijn bedrijf dat in onder meer onroerende zaken belegde, deed hij alsof hij bouwmaterialen in- en verkocht en hier veel verlies op leed. Zo kon hij belastinggeld terugvragen. Dat geld gebruikte hij om schulden af te lossen.

De zaak kwam aan het rollen toen de fiscale opsporingsdienst FIOD in de zomer van 2011 een inval deed en zijn administratie in beslag nam. Hierop gaf de 45-jarige Ziengs zijn Statenzetel in Drenthe op.

‘Woedt veenbrand binnen de VVD’

Er worden meer VVD’ers verdacht van een misdrijf. De Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers wordt eveneens verdacht van fraude. In Limburg zijn oud-gedeputeerde en oud-senator Jos van Rey en oud-voorzitter van de VVD in de provincie Ricardo Offermanns verwikkeld in een affaire die draait om ambtelijke corruptie en schending van het ambtsgeheim. Afgelopen zomer stapte VVD-Kamerlid Johan Houwers op omdat hij verdacht wordt van hypotheekfraude.

Update 18.40 uur: De VVD overweegt het voormalig VVD-Statenlid Berthold Ziengs te royeren, meldt persdienst Novum. Een speciale functie buigt zich daarover. Ziengs kan in elk geval geen openbare functies meer bekleden namens de VVD.

De VVD worstelt met negatieve beeldvorming als gevolg van integriteitschendingen, schreven Derk Stokmans en Wilmer Heck onlangs in NRC Handelsblad:

“Er woedt al langer een veenbrand binnen de VVD: namelijk het beeld dat het een partij is waarvan sommige leden een onderontwikkeld gevoel voor integriteit hebben. Dat beeld wordt gevoed door een handvol strafzaken het afgelopen jaar tegen VVD’ers waarvan Justitie vindt dat ze hun politieke functie misbruikten.”