Vlaggen halfstok in Afghanistan voor slachtoffers uit jaren 70

De Nederlandse justitie vond een lijst met 5.000 vermoorde Afghanen. Afghanistan herdenkt die doden.

In Afghanistan hangt volgende week de vlag twee dagen halfstok ter herinnering aan de bijna 5.000 slachtoffers op onlangs geopenbaarde dodenlijsten. Dit heeft het Afghaanse kabinet het afgelopen weekeinde besloten.

Vorige week maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend dat de Nederlandse politie was gestuit op lijsten met bijna 5.000 namen van mensen die door het communistische regime in Afghanistan eind jaren zeventig zijn gemarteld en gedood. Justitie trof de lijsten aan in een strafrechtelijk onderzoek naar een Afghaanse vluchteling in Nederland. De dodenlijsten zijn gepubliceerd op de website warcrimes.nl van het OM en overhandigd aan het Rode Kruis.

Het Afghaanse kabinet heeft een beraad gewijd aan de dodenlijsten. Daarop is niet alleen besloten twee dagen de vlag halfstok te hangen, maar ook dat overal in het land rouwbijeenkomsten plaatsvinden. Verder liet het kabinet weten dat in een beruchte gevangenis bij Kabul, waar veel slachtoffers werden gemarteld, een moskee wordt gebouwd en een herdenkingsmonument voor de slachtoffers wordt opgericht.

In sociale media discussiëren Afghanen inmiddels druk over de vraag hoe om te gaan met misdaden uit het verleden, aldus de Nederlandse ambassadeur in Kabul, Han Peters. Er is een Facebookpagina van nabestaanden (facebook.com/5000victims).

Peters: „Natuurlijk is er veel bewijsmateriaal vernietigd, maar er moet veel meer informatie te vinden zijn dan het Openbaar Ministerie nu bekend heeft gemaakt. Het zou mooi zijn als nu een discussie ontstaat over hoe Afghanistan met het verleden zou moeten omgaan.”

    • Marcel Haenen