Toevallig in West Gate Mall

Tyler Hicks haalde zijn trouwfoto’s op bij een inlijstwinkel in Nairobi toen in het West Gate Mall-winkelcentrum een groep schutters het vuur opende. De New York Times-fotograaf ging er meteen op af. Met een kleine digitale camera – die Hicks voor dit soort noodgevallen altijd bij zich draagt – maakte hij foto’s van de chaos buiten de West Gate Mall. Toen zijn vrouw – ook fotograaf – vrij snel daarna zijn camera en kogelvrije helm had gebracht, ging Hicks met veiligheidstroepen naar binnen.

De foto’s van Hicks zijn rauw en misschien niet voor iedereen geschikt, maar leggen onmiskenbaar de menselijke gevolgen van terrorisme vast. Hicks, bekroond met een Pulitzer voor zijn werk in Afghanistan en Pakistan, vergelijkt op Lens, het fotoblog van The NewYork Times, het meelopen met politieagenten van winkel naar winkel met het verslaan van oorlog. Maar de zinloosheid van het geweld kan Hicks simpelweg niet plaatsen.