Thijs Berman geen kandidaat-lijsttrekker voor Europarlement

Europarlementariër van de PvdA Thijs Berman vindt het welletjes na tien jaar lijsttrekkerschap en stelt zich niet kandidaat voor deze positie bij de volgende verkiezingen zo laat hij vandaag weten. Foto ANP / Koen Suyk

Thijs Berman, de leider van de PvdA-delegatie in het Europees Parlement, is geen kandidaat voor het lijsttrekkerschap bij de Europese verkiezingen van volgend voorjaar. Aan nrc.nl laat Berman, die al bijna tien jaar Europarlementariër is, weten dat het “tropenjaren” waren in Brussel en Straatsburg en nu tijd wil hebben voor zijn gezin.

Berman zegt dat hij niet onder druk is gezet om een stap opzij te doen, maar dat PvdA-leider Diederik Samsom en voorzitter Hans Spekman al wel op zoek waren gegaan naar een andere kandidaat-lijsttrekker. De partijtop en ook Berman zelf probeerden oud-FNV-voorzitter Agnes Jongerius zover te krijgen dat ze zich kandidaat zou stellen voor de Europese verkiezingen, maar dat wilde ze niet. Jongerius zou hebben gesolliciteerd voor het burgemeestersschap van Utrecht.

Kandidaten die zich al wel hebben gemeld voor het PvdA-lijsttrekkerschap zijn lobbyist Robbert Baruch en PvdA-Europarlementariër Judith Merkies. Berman (56), oud-journalist, denkt er nog wel over na of hij kandidaat wil zijn om door te gaan alleen als Europarlementariër. De PvdA-lijsttrekker wordt eind november gekozen door de leden en tot begin december kunnen kandidaten zich aanmelden voor de andere plaatsen op de lijst.

De PvdA-Europarlementariërs waren de afgelopen jaren niet heel zichtbaar en onderling waren er conflicten. Berman gold in het Europees Parlement wel als gezaghebbend op het terrein van ontwikkelingssamenwerking.

De Europese verkiezingen zijn in mei 2014. Alleen de VVD heeft al definitief een lijsttrekker aangewezen: Hans van Baalen die de VVD-delegatie ook de afgelopen jaren al leidde. Bij de meeste andere partijen komen er nog lijsttrekkersverkiezingen.