Staatssecretaris ‘onthand’ na klassiek wielrenongeluk

„Gisteren klassiek wielrenongeluk: loslopende hond onder voorwiel. Vier vervelende botbreuken en beide armen in mitella.”

De afzender van deze tweet gisteren: staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD). De toegewijde wielrenner – deze zomer fietste hij met zijn vriendin van Barcelona naar Den Haag – zal zijn fiets voorlopig even moeten laten staan: hij is „letterlijk onthand”.

Haagse politici gaan wel vaker onderuit op de racefiets. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra werd drie jaar geleden in de Zwitserse Alpen geschept door een auto en brak beide sleutelbeenderen. Hij moest tot twee keer toe worden geopereerd.

Het aantal ongelukken op de weg waar enkel fietsers bij betrokken zijn, neemt al enkele jaren toe. Het aantal dodelijke fietsongelukken, tweehonderd in 2011, laat geen structurele stijging zien.

Doordat Nederlandse fietspaden drukker worden, groeit de ergernis tussen snelle en langzame fietsers. Recreanten vinden dat wielrenners zich asociaal gedragen. Wielrenners vinden dat recreanten te breeduit fietsen en met hun geringe fietservaring voor gevaar zorgen.