Parijs mag zijn winkels niet meer tot ’s avond laat open houden

De Champs-Elysées in Parijs

Het personeel vindt het prima om tot ’s avonds laat te moeten werken, maar van de Franse wet mag het niet. Het filiaal van parfum- en cosmeticaketen Sephora aan de drukke Champs-Elysées moet daarom voortaan om negen uur ’s avonds de deuren sluiten. Dat was gisteren de uitkomst van een nieuwe rechtszaak van de Franse vakbonden tegen bedrijven die de openingstijden oprekken om winkelende Parijzenaars en toeristen tegemoet te komen.

Franse werknemers mogen alleen in „exceptionele” gevallen tussen negen uur ’s avonds en ’s ochtends zes uur werken, bijvoorbeeld als een „sociaal belang” gediend is. Een wet uit 2001 beoogt zo het gezinsleven en de sociale samenhang te beschermen. Sephora, een dochter van luxegigant LVMH, heeft de rechter niet van zo’n uitzonderlijk belang kunnen overtuigen. Het bedrijf riskeert nu een boete van 80.000 euro per werknemer die buiten de toegestane tijden actief moet blijven.

De laatste maanden zijn in vergelijkbare zaken ook supermarktketen Monoprix, warenhuis BHV en Apple door de rechter op de vingers getikt. Doe-het-zelfketen Bricorama moet sinds vorig jaar zijn zaken in de Parijse regio zelfs de hele zondag gesloten houden. Bezwaar van het personeel tegen de vakbondsinterventie mocht ook toen niet baten.

De 160 personeelsleden van de flagship store van Sephora die in een petitie hebben aangegeven dat ze ’s avonds willen blijven werken zouden volgens vakbondswoordvoerder Eric Scherrer onder druk gezet zijn van het bedrijf. De medewerkers kondigden gisteren nieuwe acties tegen de vakbond aan.

De winkel van Sephora aan de Champs-Elysées zou 20 procent van zijn omzet na negen uur ’s avonds halen. Doordeweeks blijft de zaak tot middernacht open, in het weekend zelfs tot 1 uur ’s nachts.

Volgens de bedrijfsleiding staan 45 banen op de tocht als de avondopening, die in 1996 is begonnen, ophoudt te bestaan.

    • Peter Vermaas