‘Prijssetter’ DSW verlaagt als eerste basispremie zorg voor 2014

Het hoofdkantoor van zorgverzekeraar DSW in Schiedam.
Het hoofdkantoor van zorgverzekeraar DSW in Schiedam. Foto ANP/ Lex van Lieshout

Zorgverzekeraar DSW verlaagt de premie die klanten per maand moeten betalen volgend jaar naar 95 euro. De jaarpremie komt hierdoor uit op 1140 euro.

Vorige week verlaagde de verzekeraar de premie tussentijds. De laatste drie maanden van dit jaar betalen klanten hierdoor 98,50 euro in plaats van 102,50 euro, waardoor de jaarpremie uitkomt op 1218 euro. Volgend jaar ligt de jaarpremie dus 90 euro lager. Dat verschil kan groter worden als de premie opnieuw tussentijds wordt verlaagd.

‘Prijzenslag kan volgen’

Volgens Peter Ruys, directeur van Zorgkiezer, kan er nu een prijzenslag volgen tussen verzekeraars, zo zegt hij tegenover Novum:

“Dit zet de deur open voor een prijzenslag zoals in de supermarkten. Vorig jaar waren er geluiden dat de premie omhoog zou gaan, maar toen DSW als eerste de premie verlaagde zijn ook de andere verzekeraars omlaag gegaan.”

Onze zorgredacteur Jeroen Wester noemde DSW toen het bekendmaakte tussentijds de premie al te verlagen, de “prijssetter ieder jaar”.

DSW: ministerie raamt kosten te hoog

Voor komend jaar hield het ministerie van Volksgezondheid rekening met een verlaging van de premie met 24 euro. Volgens DSW raamt het ministerie de kosten voor volgend jaar te hoog, zo schrijft de verzekeraar:

“DSW verwacht voor ziekenhuiszorg dat de kosten in 2014 landelijk iets lager zullen zijn dan door VWS begroot. Voor alle andere vormen van zorg raamt VWS de kosten de afgelopen jaren structureel te hoog. De te hoge raming van VWS maakt het voor de zorgverzekeraars mogelijk de premie lager vast te stellen dan de verwachting van de minister.”

Ruys zegt tegenover Novum dat de lat “nu wel heel erg laag wordt gezet”:

“Ik verwacht dat andere verzekeraars hierin meegaan.”

‘Premie moet met 25 euro per maand omlaag’

Zorgverzekeraars zouden de premie voor de basisverzekering volgend jaar met gemiddeld 25 euro per maand moeten verlagen. Bij Achmea en CZ zou dat nog meer kunnen zijn. Dat schrijft de Consumentenbond vandaag.

Zorgverzekeraars houden een veel hogere solvabiliteitsbuffer aan, volgens de Consumentenbond, waardoor de premie gemiddeld driehonderd euro per jaar omlaag zou kunnen. Omdat verwacht wordt dat zorgverzekeraars opnieuw 1,4 miljard euro winst maken, kan de premie omlaag. VGZ zou bijvoorbeeld de premie met 89 euro kunnen verlagen, CZ met liefst 487 euro. Bart Combeé, directeur van de bond, vindt dat het niet zo kan zijn dat “consumenten keer op keer te maken krijgen met bezuinigingen en beperkingen van het verzekeringspakket en tegelijkertijd onnodig veel premie betalen”:

“Consumenten zijn in Nederland wettelijk verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Zorgverzekeraars hebben daarmee de morele plicht om zorgvuldig met de premies om te gaan.”

    • Frank Huiskamp