Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

‘Pechtold wil WW in een jaar terugbrengen naar 1 jaar’ Diederik Samsom (PvdA)

Samsom en Pechtold discussiëren over het sociaal akkoord. „U heeft nou al een tijdje gezegd dat u wilt dat het sociaal akkoord naar voren gaat”, zei Samsom. Hij vervolgde met de bewering: „U wilt in 1 jaar, of eigenlijk volgend jaar, al de WW naar 1 jaar terugbrengen.” Pechtold: „Onzin! Dat is bangmakerij.”

In het sociaal akkoord van begin april staat dat de lengte van de WW-uitkering vanaf 2016 stapsgewijs teruggebracht moet worden van maximaal 36 maanden naar maximaal 24 maanden. In het discussieprogramma Knevel en Van den Brink zei Pechtold op 28 augustus dat hij het sociaal akkoord wil openbreken. Hij vindt dat er sneller hervormd moet worden. „Men heeft gezegd: dat gaan we in 2016 doen en de effecten komen in 2018, en dat duurt mij veel te lang.” D66 wil de WW per 1 juni 2014 terugbrengen tot anderhalf jaar, waarvan 12 maanden gerelateerd aan het loon en 6 maanden vervolguitkering. Een soortgelijk plan stond al in hun verkiezingsprogramma. Een PvdA-woordvoerder laat weten dat Samsom zich voor de uitspraak baseerde op het verkiezingsprogramma van D66. D66 stelde echter nooit voor om de WW terug te brengen naar 12 maanden. Wel zou D66 al volgend jaar de WW willen aanpassen. Samsoms claim is daarom grotendeels onwaar.