Op zoek naar het sublieme

Lange tijd was de Graphics Interchange Format (GIF) het ondergeschoven kindje van het internet. Door alle mogelijkheden met video en Flash raakte de simpele animatie uit de gratie, maar twee jaar geleden begon de GIF aan een comeback. De eenvoudige animatie blijkt perfect te rijmen met de behoefte van internetgebruikers aan supersnelle en hapklare brokken informatie. Bijvoorbeeld voor het grafisch samenvatten van een doelpunt of overtreding in een voetbalwedstrijd.

De GIF kan ook gebruikt worden voor kunst, laat Bill Domonkos zien. Hij toont een renpaard dat in een smerige wasbak vooruit probeert te komen of een portret waarin een schilderij is vervangen door een zwart gat. De filmmaker en animator uit Californië combineert oude foto’s en filmbeelden uit het begin van de vorige eeuw met voorwerpen en natuurverschijnselen om „momenten van sublieme schoonheid” te creëren en emoties uit te drukken die anders „niet in woorden zijn te vatten.”