OM eist voorwaardelijke straf voor hulp bij euthanasie

Mensen die 'klaar zijn met leven' komen formeel niet in aanmerking voor euthanasie. Familie of vrienden helpen daarom met enige regelmaat. Foto ANP / Roos Koole

Het OM heeft een voorwaardelijke celstraf geëist van drie maanden tegen de man die in juni 2008 zijn 99-jarige moeder hielp met sterven. Het OM is ervan overtuigd dat de 71-jarige Albert Heringa handelde vanuit compassie en integere motieven.

De officier van justitie onderstreepte wel dat “levensmoeheid in zijn meest pure vorm”, niet onder de huidige euthanasiewetgeving valt. Ook vindt justitie dat Heringa had moeten zoeken naar alternatieven voordat hij besloot zijn moeder te helpen bij haar laatste wens. “Albert Heringa is zijn eigen weg gegaan in de wetenschap dat hij daarbij de wet overtrad”, aldus de officier van justitie.

Heringa gaf zijn moeder ongeveer 160 pillen waaraan ze uiteindelijk overleed. Aanvankelijk gaf de arts die haar dood constateerde een verklaring voor een natuurlijke dood af. Maar in 2010 bleek de werkelijke toedracht, toen een documentaire over haar dood werd uitgezonden op tv. Heringa besloot zijn moeder te helpen toen hij ontdekte dat de hoogbejaarde vrouw haar eigen medicijnen opspaarde om ze later ineens in te nemen . Hij sprak geëmotioneerd in de rechtszaal:

“Ik heb altijd de verantwoordelijkheid gevoeld voor haar. Ook in haar laatste fase.”

Het OM besloot eind vorig jaar pas om Heringa te vervolgen. Niet omdat het OM ervan overtuigd was dat hij straf verdient, maar omdat “de vraag of verdachte strafbaar is vanwege de gevoeligheid en complexiteit van de zaak, moet worden voorgelegd aan de rechter”, stond destijds in een persverklaring.

Hulp bij euthanasie wordt gedoogd

Mensen die ‘klaar zijn met leven’ komen niet in aanmerking voor euthanasie. Artsen mogen alleen euthanasie verlenen bij uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Met enige regelmaat komt het voor dat deze mensen hulp krijgen van vrienden of familie. Dat wordt gedoogd. Heringa is een van de weinigen die wordt vervolgd. Zelf zegt hij blij te zijn met het proces tegen hem.

Hij pleit voor versoepeling van de euthanasiewetgeving, evenals deskundigen die tijdens een eerdere procesdag aan het woord waren, pleitten voor versoepeling van de euthanasiewetgeving. De maximale straf die Heringa kan krijgen is drie jaar cel. De uitspraak wordt over twee weken verwacht.

(Novum,NRC)