Obama: VN moeten wapenverbod Syrië afdwingen

Obama spreekt op de Algemene Vergadering van de VN in New York. Meer dan 120 premiers, presidenten en monarchen komen deze week bijeen voor deze jaarlijkse ontmoeting.
Obama spreekt op de Algemene Vergadering van de VN in New York. Meer dan 120 premiers, presidenten en monarchen komen deze week bijeen voor deze jaarlijkse ontmoeting. Foto AFP / John Moore

In zijn toespraak op de Algemene Vergadering van de VN riep Obama op tot een sterke VN-resolutie om te verzekeren dat het regime van Assad zich aan de afspraken omtrent het wapencontroleplan houdt. Ook beloofde hij 340 miljoen dollar om Syrië te helpen.

De VS zijn bereid “alle elementen van onze macht” te gebruiken, inclusief militaire interventie, om “onze belangen in de regio te verzekeren”, aldus de president. Kortom: de VS zijn nog steeds bereid tot militair ingrijpen als Assad zich niet aan de voorwaarden houdt. Obama wil dat die mogelijkheid wordt opengehouden in een VN-resolutie. De reputatie van de VN staat anders op het spel. “Als we het hier niet over eens worden, laat dat zien dat de VN niet in staat is de meest basale internationale rechten te handhaven.”

Hij noemde het een belediging te suggereren dat de Syrische regering niet achter de gifgasaanval van 21 oktober zit. Daarmee verwees hij naar Rusland, dat nog steeds de optie openhoudt dat de rebellen verantwoordelijk zijn. Rusland heeft samen met China tot nu toe elke krachtige resolutie over het regime van Assad geblokkeerd. De landen zijn, met Iran, de meest trouwe bondgenoten van Assad.

Volgens Obama is het een internationale taak om chemische wapens in de ban te doen:

“De wereldwijde concencus tegen het gebruik van chemische wapens wordt versterkt door herinneringen aan soldaten in loopgraven, Joden afgeslacht in gaskamers en vergiftigde Iraniërs.”

Eigenlijk is het de bedoeling dat wereldleiders elk vijftien minuten spreken. Maar Obama sprak wat langer:

Twitter avatar WouterZwart Wouter Zwart Obama sprak 43 minuten. Da’s veeeeeeeeeeeeeeeel langer dan mag. #UNGA

Obama verwelkomt nieuwe gematigdheid Iran

Obama zei dat hij de ontwikkeling of het gebruik van chemische wapens voor massavernietiging niet zal tolereren. Daarmee richtte hij zich tot Iran, aan de vooravond van een mogelijke overeenkomst over het nucleaire programma van dat land. De pas gekozen president Rouhani slaat een gematigder toon aan dan zijn voorganger en lijkt bereid een overeenkomst te sluiten met de VS over het omstreden programma. Onlangs had hij met Obama een briefwisseling om de mogelijkheden te verkennen.

Obama noemde deze andere houding van Iran vandaag de basis van een doorbraak in de impasse. Hij zei niet wanneer hij de Iraanse president zal ontmoeten. Zelfs als Rouhani en Obama alleen elkaars handen schudden zou dat een doorbraak zijn, schrijft persbureau AP: het zou een eerste vriendelijke ontmoeting zijn in 36 jaar.

Als het lukt het nucleaire conflict op te lossen, kan dat volgens Obama leiden tot een andere relatie tussen Iran en de VS, gebaseerd op “wederzijds respect”. Hij herhaalde akkoord te gaan met de ontwikkeling van nucleaire energie als dat een vreedzaam doel dient.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Obama bij VN over charme-offensief v Iran en overleg over omstreden atoomprogramma: ‘I firmly believe the diplomatic path must be tested’
    • Mirjam Remie