Obama grapt: ik stopte met roken omdat ik bang ben voor m’n vrouw

Zijn vrouw Michelle zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij het besluit van Obama om te stoppen met roken. Foto Reuters / Kevin Lamarque

Politici die openhartig zijn terwijl de microfoon nog openstaat. Het leidde al vaker tot pikante of grappige uitspraken, zoals gisteravond weer het geval was toen Obama een onderonsje had met een VN-diplomaat. Hij zei dat hij al jaren niet gerookt heeft, omdat hij bang is voor zijn vrouw Michelle.

Obama voerde in New York een gesprekje met Maina Kiai, de speciale rapporteur van de VN voor de vrijheid van vergadering en vereniging. De president zegt op beelden die door CNN werden uitgezonden: “Ik hoop dat je gestopt bent met roken”, waarna Kiai antwoordt dat hij “soms” nog rookt. Obama zegt vervolgens op zijn beurt dat hij “waarschijnlijk” al zes jaar niet gerookt heeft “omdat ik bang ben voor mijn vrouw”.

http://www.youtube.com/watch?v=sT4PoO8VZwU

Klopt het wel wat Obama zegt?

De conversatie op zich is al geinig, maar roept de vraag op of Obama wel de waarheid spreekt tegen Kiai. Want dat de president al zo’n zes jaar niet heeft gerookt is twijfelachtig, constateren verschillende Amerikaanse blogs. Zijn vrouw Michelle bevestigde in februari 2011 dat haar man gestopt was met roken. Obama had toen al bijna een jaar niet gerookt, aldus de First Lady.

Dat Obama echt al bijna zes jaar (dus sinds 2007) niet gerookt heeft klopt ook niet als we een uitspraak van de president uit 2009 erop naslaan. Toen gaf hij nog toe af en toe een sigaretje te roken en voor “95 procent genezen” te zijn. Vrienden van Obama, die Marlboro Red rookte, vertelden in 2010 aan ABC News dat het Obama lukte te stoppen toen zijn hervorming van de gezondheidszorg (Obama) werd aangenomen. Eind 2011 verklaarde Obama’s dokter de ‘Smoker-in-Chief’ rookvrij.

Dochters speelden belangrijke rol bij stoppen

Michelle vertelde vorig jaar in een interview met iVilliage dat Obama’s dochters Sasha en Malia een belangrijke rol hebben gespeeld bij de beslisising van de president om te stoppen. “Ze zijn nu op een leeftijd waarop je dat niet kunt verbergen, dat is duidelijk.” Obama wilde stoppen om het goede voorbeeld aan zijn dochters te geven, aldus Michelle:

“I think he didn’t want to look his girls in the eye and tell them that they shouldn’t do something that he was still doing. [...] So they played an important role in him finally saying, ‘I’ve gotta get this done’ … he credits them with that.”

Bekijk hier het interview met Michelle:

Obama heeft het overigens nog altijd moeilijk met zijn nicotineverslaving. Sinds hij in 2010 stopte gebruikt hij geregeld nicotinepleisters en -kauwgom om te voorkomen dat hij er weer eentje opsteekt.

    • Pim van den Dool