Nog geen duidelijkheid over opvarenden Arctic Sunrise

De Arctic Sunrise wordt hier begeleid door de Russische kustwacht een paar dagen geleden naar Moermansk.
De Arctic Sunrise wordt hier begeleid door de Russische kustwacht een paar dagen geleden naar Moermansk. Foto EPA / Angela Kolyada

Er is nog altijd geen duidelijkheid over het lot van de opvarenden van de Arctic Sunrise. Rusland heeft nog geen tekst en uitleg gegeven over het incident met het schip van Greenpeace, zo laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

De dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders, zijn inmiddels overgebracht naar een politiebureau in Moermansk, zo meldt Greenpeace op Twitter:

Twitter avatar gp_sunrise Arctic Sunrise The Arctic 30 have arrived at the Murmansk Investigative Authority. Lawyers & diplomats still not allowed contact. Stay tuned.
Twitter avatar gp_sunrise Arctic Sunrise In dark of night, Greenpeace crew is brought from their ship to the Investigative Committee #FreeTheArctic30 http://t.co/ipTdfXRiN1

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert eiste vanmiddag in de Kamer dat de dertig opvarenden vrij werden gelaten. Omdat het schip onder Nederlandse vlag vaart, had de regering moeten worden geïnformeerd over de inbeslagname van de Arctic Sunrise. Dat is niet gebeurd. De opvarenden moeten daarom vrijuit gaan, aldus Hennis. De minister eiste voor 18.00 uur tekst en uitleg van de Russen.

Het ministerie liet even na 22.00 uur weten dat er nog altijd geen bericht is van de Russen. De woordvoerder kon nog niet zeggen wat de eventuele vervolgstappen zijn. Volgens Greenpeace hebben advocaten en consulaire medewerkers nog geen contact met de opvarenden gehad. Eerder vandaag werd gemeld dat er wel diplomaten aan boord van het schip waren geweest.

Activisten waarschijnlijk beschuldigd van piraterij

De Greenpeace-activisten op de geënterde Arctic Sunrise demonstreerden vorige week tegen een boorplatform van Gazprom in de Pechora Zee. Greenpeace had geen toestemming van de Russische autoriteiten om de Noordelijke Zeeroute te betreden, maar de Arctic Sunrise zette toch koers richting de zeeroute. Daarop enterde de Russische kustwacht de boot en arresteerde de opvarenden.

De activisten zouden mogelijk worden aangeklaagd wegens piraterij. Daarop staat in Rusland vijftien jaar.

    • Anouk Eigenraam