‘Nieuwbouw Spuiforum goedkoper dan renovatie’

Nieuwbouw van het Spuiforum is de goedkoopste optie voor huisvesting van onder andere het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium. Dat is de uitkomt van twee onderzoeken die de gemeente Den Haag heeft laten uitvoeren. Een nieuw gebouw pakt 7,4 miljoen euro goedkoper uit dan renovatie van de bestaande gebouwen zoals de Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater.

Gisteren maakte het college van burgemeesters en wethouders bekend wat de renovatie zou kosten. Die optie is bepleit door Werkgroep Dooievaar+, die streeft naar behoud van gebouwen in Den Haag. De gemeenteraad had, bij het vrijmaken van een budget van 181,1 miljoen euro voor het project, aangegeven dat tot renovatie zou worden besloten als dit substantieel goedkoper en beter zou zijn.

De uitkomsten van de onderzoeken worden betwist. Werkgroep Dooievaar+ noemt het onderzoek een „schetsontwerp” en distantieert zich van de uitkomst. Vorige week presenteerde de Haagse Stadspartij een eigen onderzoek, waaruit bleek dat nieuwbouw 61,1 miljoen euro duurder zou uitpakken. Fractievoorzitter Joris Wijsmuller noemde de second opinion van de gemeente in een reactie „voorspelbaar en volstrekt ongeloofwaardig”.

Het college van B en W zal later deze week reageren op de uitkomsten van de onderzoeken. 31 oktober neemt de gemeenteraad een besluit.