De verdachte in zaak Ingrid Visser beroept zich op zijn zwijgrecht

Bijna drie maanden zit hij vast als hoofdverdachte in de moord in Murcia op de Nederlandse volleybalster Ingrid Visser en haar man Lodewijk Severein. Maar ook gisteren beriep Juan Cuenca zich op zwijgrecht bij een verhoor door de onderzoeksrechter in de rechtbank in Molina de Segura. Zijn advocaat stelde dat Cuenca bepaalde zaken eerst verder uitgezocht wil hebben.

Toch stapelt het bewijs zich op dat Cuenca de Nederlanders half mei naar een gehuurde vakantievilla lokte om hen daar door twee Roemenen te laten vermoorden. Ondanks een grondige schoonmaakbeurt van de villa is hier DNA-bewijs aangetroffen. Ook zijn gsm zou hem op het bewuste tijdstip op de moordplek vastpinnen.

Daarnaast zijn er belastende verklaringen van de vriendin die hij inschakelde de villa te huren en die het paar er naartoe reed. Deze María Rosa Vázquez is op vrije voeten, maar blijft verdachte en werd gisteren 2,5 uur gehoord. Het blijft de vraag hoe nauw hun band was. En waarom ze niet eerder na het horen over de vermissing naar de rechter stapte. Was dat uit angst voor Cuenca, zoals ze zelf verklaart. Of speelt er meer?

De derde verdachte die gehoord werd, was de eigenaar van de citroenboomgaard waar de lijken opdoken. Deze Serafín de Alba hield vast aan eerdere verklaringen. Hij zou niet hebben geweten dat Cuenca en de twee mannen iets begroeven op zijn land. Hij dacht dat ze de stronk van een dode citroenboom verwijderden. Ook stelt hij zijdelings met de misgelopen zakendeal tussen Cuenca en Severein te maken hebben gehad.

De deal zou hebben gedraaid om de marmergroeve van Evedasto Lifante, de ex-voorzitter van Vissers club. Ook hij is verdachte, maar hoefde gisteren niet te getuigen. Vandaag worden de twee Roemenen gehoord, die nog niet praten.

Bronnen binnen justitie in Murcia zeggen dat de zaak voor de provinciale rechtbank gebracht kan worden, waar waarschijnlijk een jury een oordeel moet vellen.

    • Merijn de Waal