Monique Burger betuigt spijt over Boekblad-column

Monique Burger met klant in haar boekhandel in Bos en Lommer. Foto Rogers Cremer

Oud-Boekhandelaar van het jaar en DWDD-boekpanellid Monique Burger heeft vanavond in een uitzending van VARA-programma De Wereld Draait Door spijt betuigd over haar omstreden Boekblad-column.

Burger schreef twee weken geleden een column in boekenvakblad Boekblad, waarin ze gedetailleerd de mensen, ‘totaal gespeend van enig gevoel voor sociale verhoudingen of omgangsregels’, beschreef die haar boekhandel in Bos en Lommer inkwamen om het gratis Droomboek op te halen. De column leverde haar veel kritiek op. Ook werd haar boekhandel beklad en beschadigd.


Burger zei vanavond in De Wereld Draait Door dat ze moeite had met vele nieuwe klanten in haar boekhandel. Ze zegt spijt te hebben van de manier waarop ze haar verontwaardiging heeft verwoord.

“Ik raakte een beetje uit mijn evenwicht en heb vervolgens alles op een verkeerde manier van mij afgeschreven.”

De redactie van De Wereld Draait Door heeft de afgelopen anderhalve week niet willen reageren op de ophef. In een interview in Het parool zei Burger afgelopen donderdag dat ze staat ‘te trillen op mijn benen en ben shaky’:

“Maar ik wil niet het slachtoffer zijn. De buurt heeft me ook ontzettend gesteund.”

Uit het interview bleek, opvallend genoeg, dat Burger haar tekst niet als column had geschreven. Ze schreef het in eerste instantie als e-mail, waarna ze door een redacteur van Boekblad werd overgehaald het als column te publiceren:

“Het was niet bedoeld ter publicatie. Ik schreef het in een mailtje aan een redacteur van Boekblad, die me vroeg om het als blog te publiceren. In alle drukte heb ik ja gezegd.”

Het effect van de column hebben alle partijen grof onderschat, zegt Burger:

“Het resultaat is dat ik op een verkeerde manier nu een gevoelige discussie over armoede heb aangezwengeld. En ik heb de manier waarop mensen op sociale media reageren, in positieve en negatieve zin, totaal onderschat.”