Lid Pussy Riot gaat in hongerstaking uit protest tegen slavenarbeid in strafkolonie

Een van de twee gedetineerde leden van de Russische punkgroep Pussy Riot is gisteren in hongerstaking gegaan uit protest tegen de omstandigheden waaronder zij wordt vastgehouden in een strafkamp 600 kilomenter ten zuidoosten van Moskou. Dit heeft Nadezjda Tokokonnikova in een open brief op het weblog van de punkformatie aangekondigd.

Tokokonnikova werd in augustus 2012 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Met twee andere leden van Pussy Riot was ze gearresteerd nadat ze in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk in Moskou een ‘punkgebed’ had gespeeld. Daarin bekritiseerde de groep president Vladimir Poetin.

Zij schrijft over haar besluit: „Ik ben ervan overtuigd dat het de enige uitweg is uit mijn huidige situatie. De directie van de strafkolonie weigert me aan te horen. [...] Ik zal niet stil en berustend blijven toekijken hoe mij medegevangenen instorten onder druk van slavernij-achtige omstandigheden. [...] Strafkolonie nummer 14 in Mordovië) heeft de hoogste veiligheidsniveaus, de langste werkdagen, de meest flagrante schendingen van rechten. Wanneer ze je naar Mordovië sturen, is alsof je naar het schavot gaat. [...]”