Leger zegt dat alle gegijzelden Nairobi vrij zijn, toch schoten gehoord

Een politieman loopt richting de veiligheidszone die zich op veilige afstand van het Westgate-winkelcentrum bevindt. Foto Reuters/ Siegfried Modola

Kenia heeft vannacht gezegd dat zijn veiligheidstroepen het winkelcentrum in Nairobi waar islamisten ten minste 62 mensen hebben gedood onder controle hebben en dat alle gegijzelden veilig zijn. Maar de stilte van vannacht werd vanochtend doorbroken door geweerschoten vanuit het complex, meldden ooggetuigen aan Reuters. AFP schrijft dat de troepen nog worstelen met “een of twee” aanvallers die verscholen zijn op een van de bovenste etages.

Twitter avatar InteriorKE InteriorCNG Ministry We’re in control of #Westgate

Daarmee is de suggestie gewekt dat het winkelcentrum, waar de gijzeling al zo’n drie dagen voortduurt, nog niet helemaal onder controle is. Gisteren ontvluchtten een paar overlevenden het gebouw gedurende de dag, maar het lot van de nog vermiste mensen is nog onbekend. Het Rode Kruis sprak gisteren van 63 vermisten.

Twitter avatar InteriorKE InteriorCNG Ministry We appeal for patience, keep calm, avoid Westgate at all costs and wait for the OFFICIAL communication.

Zes van de overgebleven aanvallers in het gebouw zouden zijn gedood, zo luidde een headline op Citizen TV in Kenia vanochtend. Verder werden geen details gegeven en er werd geen bron vermeld bij het bericht, schrijft Reuters.

Obama biedt hulp aan

De Verenigde Staten zullen Kenia op alle mogelijke manieren helpen om de aanval op het winkelcentrum in Nairobi het hoofd te bieden. President Obama noemde de aanval, die aan 62 mensen, onder wie een 33-jarige Nederlandse vrouw, het leven kostte “schandelijk”, zo meldde persbureau AP.
De terreuractie toont volgens Obama aan dat de internationale gemeenschap gezamenlijk moet optreden tegen het ‘zinloze geweld’ van groepen als Al-Shabaab.

De VS assisteren de Keniaanse politie- en veiligheidsdiensten. Obama heeft afgelopen weekeinde president Uhuru Kenyatta gebeld om hem te condoleren en zijn steun aan te bieden. Kenyatta verloor zijn neef en de verloofde van zijn neef bij de aanval op het winkelcentrum.

‘Nederlander betrokken bij aanval’

Gisteren zou de Somalische terreurbeweging Al Shabaab, die de aanval heeft opgeëist, hebben gemeld dat een 38-jarige Nederlander zou zijn aangehouden voor betrokkenheid bij de aanslag. Hij zou zijn gearresteerd op het vliegveld in Nairobi. Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt nog of het daadwerkelijk om een Nederlander gaat.

‘Kenia krijgt rekening gepresenteerd’

De aanval en gijzeling zouden vergelding zijn voor de Keniaanse interventie in buurland Somalië, waar het land samen met andere Afrikaanse landen probeert de islamitische militanten terug te dringen. Onze correspondent Koert Lindijer zei hier gisteren het volgende over:

“Kenia krijgt de rekening gepresenteerd voor zijn invasie twee jaar geleden van buurland Somalië. De terreurgroep Al Shabaab zwoer direct wraak na de interventie. Veiligheidsexperts vermoedden al langer dat het luxe winkelcentrum Westgate doelwit zou worden.

Al Shabaab heeft aan kracht ingeboet en controleert veel minder gebiedsdelen in Somalië dan ruim een jaar geleden. Maar met hulp van Somaliërs in het buitenland gaat er van de terreurgroep nog steeds een grote dreiging uit.”

    • Frank Huiskamp