Krimp economie iets kleiner dan verwacht: 0,1 in plaats van 0,2 procent

Het gebouw van het CBS.
Het gebouw van het CBS. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Nederlandse economie is in het afgelopen kwartaal iets minder hard gekrompen dan werd verwacht, dat meldt het CBS vanochtend. De eerste raming, uit augustus, kwam uit op 0,2 procent. De raming van vandaag meldt een krimp van 0,1 procent. Ten opzichte van vorig jaar kromp de economie in het tweede kwartaal met 1,7 procent, in plaats van de verwachte 1,8 procent.

Daarnaast is de banenkrimp iets minder groot dan aanvankelijk werd verwacht. In de raming van augustus was er sprake van een krimp van 1,9 procent, die komt nu uit op 1,7 procent.

Bestedingen en productie

Daarnaast meldt CBS dat er iets meer is geïnvesteerd en de in- en uitvoer groter was dan aanvankelijk werd verwacht. Ook is de toegevoegde waarde van de bouw, financiële instellingen en zakelijke dienstverlening naar boven bijgesteld. De landbouw, horeca, vervoer en opslag is naar beneden bijgesteld.

Banenkrimp kleiner

In het tweede kwartaal van 2013 waren er 137 duizend banen minder. Dat is een krimp van 1,7 procent, in de raming van augustus werd nog uitgegaan van een krimp van 1,9 procent. De krimp is terug te vinden in alle bedrijfstakken.

    • Nando Kasteleijn